Kumánia a facebook-on

04. Súlyfürdö


A súlyfürdő kezelés kidolgozása a magyar reumatológus, Moll Károly nevéhez fűződik. A kezelés célja a gerinccsatornából kilépőnyomás alatt álló idegek pihentetése, a gerinc melletti izomzat tónusának csökkentése, a gerinc-, csípő- és a térdízületi mozgáskorlátozottság mérséklése.

A húzó kezelés vonatkozhat csak a gerincre, vagy a gerincre és az alsó végtag nagyobb teherviselő ízületeire- a csípőre és a térdre.

A húzás lehet egypontos, amikor a trakció csak a nyakra helyezett Glisson függesztőn keresztül történik. Lehet kétpontos, amikor a felfüggesztést két hónaljtámasz biztosítja; valamint hárompontos, amikor a Glisson felfüggesztőn és a két hónaljtámaszon keresztül valósul meg a függesztés. A húzatás történhet a beteg önsúlyával, illetve a derékra vagy bokákra helyezett ólomsúlyokkal.

A súlyfürdő mindig önsúllyal kezdhető, és hárompontos függesztéssel indítható. Ha a kezelést a beteg jól viseli, akkor előbb az egyik, majd a másik hónaljtámaszt kihajtva lassan, fokozatosan és óvatosan lehet a testsúlyt ráengedni a nyaki gerinc húzására. Csak biztonságos önsúllyal végzett nyaki húzatás után lehet a derékra felcsatolt övre súlyokat helyezni. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha mindhárom gerincszakasz trakciós kezelését kívánjuk elérni. Alsó végtagi ízületi trakció megvalósításához bokasúlyokat használunk, ilyenkor a súlyokat tartó övet szimmetrikusan helyezzük el a bokák felett.

A húzáshoz általában 2-3-5 kg-os ólomsúlyokat használunk. A fokozatosság elvét betartva, a nyaki gerincre maximum 10 kg, a háti és ágyéki szakaszra 20 kg-os végterhelés, a csípő- és térdízület kezelésére maximálisan 4 kg-os súlyhúzás javasolt.

A kezelési idő megválasztásánál is a fokozatosság elve érvényesül, mely 10 perctől kezdve 20 percig növelhető.  

SzobafoglalásElválasztó

Galéria

Kumánia Gyógyászat Kumánia Gyógyászat
Kumánia Gyógyászat Kumánia Gyógyászat
Kumánia Gyógyászat Kumánia Gyógyászat
Kumánia Gyógyászat Kumánia Gyógyászat
Kumánia Gyógyászat Kumánia Gyógyászat
Kumánia Gyógyászat Kumánia Gyógyászat

Rólunk mondták

Elválasztó

„ Kumánia Hotel összes dolgozói részére! Köszönöm a minden igényt maximálisan kielégítő ellátást. A személyzet kedvességét és az információkészségét. Csak legekben tudok mindenkinek mesélni az itt eltöltött négy napról. (N. Ildikó) ”

A Kumániáról röviden

A Kumánia három az egyben – szálloda, fürdő és gyógyászat egyetlen komplexumban. A 2012-ben átadott komplexum egyre népszerűbb, 2015-ben a Hotel ***superior Kumániát a 3. legszebb hazai kishotelnek választották (a Travel Channel pályázatának közönségszavazói).

Elérhetőség

Hotel Kumánia ***superior - egész évben nyitva

Kumánia Gyógy- és Strandfürdő - egész évben nyitva
07:00-20:00-ig
Cím: 5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 8-12.
E-mail: kumania@kumania.hu
Telefon: +36/59-88-77-11

Kumánia Gyógyfürdő Kft.
5310 Kisújszállás, Rákóczi út 8-12. Tel.: +36/59-88-77-10 E-mail: kumania@kumania.hu